PTNS of ook wel SANS genoemd

HEB IK EEN OVERACTIEVE BLAAS?

 • moet u vaak plassen (meer dan 10 keer per dag)
 • moet u ’s nachts vaker dan 2x plassen?
 • komt een vol blaasgevoel in heel korte tijd opzetten?
 • bereikt u soms het toilet net te laat?

Als u één of meerdere vragen met ja kunt beantwoorden, dan kan het zijn dat u een overactieve blaas hebt.

 

WAT IS EEN OVERACTIEVE BLAAS;

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak en/of opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden. Zowel vrouwen als mannen hebben last van een overactieve blaas. Dit komt zeer frequent voor. Niet iets om u voor te schamen.

 

HOE WERKT DE BLAAS NORMAAL?

De blaas is eigenlijk een spier die kan samentrekken en ontspannen. De blaas vult zich met urine dat door de nieren wordt uitgescheiden. Is de blaas vol, dan krijgen de hersenen een signaal, dat het tijd is voor een toiletbezoek. Plassen gebeurt doordat de blaas zich samentrekt en de sluitspier van de blaas zich ontspant.

 

WAT IS ER AAN DE HAND MET EEN OVERACTIEVE BLAAS?

Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier samen, ook als de blaas nog niet vol is. Dat gebeurt dus te vaak en zonder waarschuwing aan de hersenen. Het gevolg is dat iemand dan opeens heel nodig moet plassen en moeite heeft de plas op te houden. Vaak lukt het maar net om op tijd bij de wc te zijn, of net niet.

 

MOGELIJKE OORZAKEN VAN EEN OVERACTIEVE BLAAS:

 • psychische factoren
 • een te hoge spanning van de bekkenbodemspieren
 • overprikkeling door bijv. alcohol, cafeïne, drugs, maar ook sommige medicijnen
 • zenuwletsel in het ruggenmerg of in de hersenen
 • (chronische) blaasontsteking

WAT MOET U DOEN ALS U DENKT EEN OVERACTIEVE BLAAS TE HEBBEN.

Maak een afspraak met uw huisarts en maak uw problemen bespreekbaar. Aan de hand van uw ziektegeschiedenis, lichamelijk onderzoek, urineonderzoek en evt. aanvullend onderzoek kan hij/zij vaststellen of u een overactieve blaas hebt.

WAT IS ER AAN TE DOEN:

Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de oorzaak van uw klachten, zoals bekkenbodem kinesitherapie, medicijnen en soms is een operatie nodig.

Vaak helpt PTNS, een vorm van elektrostimulatie, een therapie waarover talloze onderzoeken zijn gepubliceerd. PTNS betekent Posterior Tibial Nerve Stimulation.

Het is een eenvoudige, niet ingrijpende en vaak zeer effectieve therapie.

 

HOE GAAT PTNS THERAPIE IN ZIJN WERK?

Hiervoor komt u 6 weken achter elkaar, 1 x per week 30 minuten nadien bouwen we af naar 1x om de 14 dagen tot 1 keer per maand.

De therapeut(e) prikt een dunne naald aan de binnenzijde van uw onderbeen, iets boven de enkel en sluit hierop een draad aan van een elektrostimulatie apparaatje. Een tweede draad wordt aangesloten op een zelfklevende elektrode(plakker), die op of onder uw voet wordt geplakt. Vervolgens wordt het apparaatje ingeschakeld en de stroom voorzichtig opgevoerd totdat u een lichte stroom voelt.

Na ongeveer 6 weken is iets te merken van de therapie en wordt uw blaas rustiger. U heeft meer controle over uw blaas.

De therapie kan u ook thuis voortzetten. Dan gebruikt u geen naald en een plakelektrode, maar twee plakelektroden. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.

 

WANNEER IS PTNS NIET GESCHIKT?

U komt niet in aanmerking voor PTNS als

 • u een pacemaker heeft of een ander elektronisch implantaat
 • u ernstige hartritmestoornissen heeft
 • u zwanger bent